Hlavní obsah

Falšovat se mohou až tisíce tun potravin, je to obrovský byznys, tvrdí šéf SZPI

Falšování potravin je obrovský byznys a jeho sofistikovanost se zvyšuje. V současné aféře koňského masa vydávaného za hovězí tak může jít až o tisíce tun. V rádiu Impuls to ve čtvrtek řekl vrchní ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martin Klanica.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Řezník zpracovává koninu. Ilustrační foto

Článek

"Nebavíme se tady o nějaké garážové výrobě v počtu několika set nebo tisíc kusů. My se bavíme prakticky o kriminalizaci toho segmentu trhu. Opravdu to je byznys, to jsou tuny a tisíce tun potravin, které mohou projít rukama právě těmto falsifikátorům. Takže to není v kusech nebo v desítkách kusů, ale v řadě případů jsou to obrovské objemy zboží," řekl.

Metodologie toho falšování je tak dokonalá, že my máme co dělat, abychom ji vůbec odhalili.
Martin Klanica

Podle Klanici se sofistikovanost falšování potravin stále zvyšuje a provádí ho celý tým lidí, kteří se velmi dobře vyznají v technologii, biotechnologiích, v použití nových postupů při výrobě potravin.

"Ta metodologie toho falšování je tak dokonalá, že my máme co dělat, abychom ji vůbec odhalili a abychom řekli ano, tady byla například dražší složka nahrazena tou levnější a tahají se neoprávněně peníze z kapes a z peněženek daňových poplatníků," řekl. Běžný spotřebitel tak podle něj není schopen falešné nebo pančované potraviny okem, chutí či jinak zjistit.

Skandál s koninu přimíchávanou do hovězího vypukl v lednu v Británii a Irsku a později se rozšířil do mnoha dalších evropských zemí včetně České republiky. Koňské maso není pro člověka zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za jiné druhy masa je ale podvodem. Jako náhražka hovězího se koňské objevuje především proto, že je levnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám