Hlavní obsah

Ekonomika USA rostla nejpomaleji od roku 2011

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V posledním loňském čtvrtletí stoupl hrubý domácí produkt Spojených států o 0,1 procenta, což je nejpomalejší tempo od začátku roku 2011. Americké ministerstvo obchodu tak opravilo svůj první odhad z minulého měsíce, podle kterého ekonomika o 0,1 procenta klesla. Analytici však očekávali výraznější revizi na růst o 0,5 procenta.

Článek

Tempo hospodářského růstu bylo hluboko pod úrovní, která je zapotřebí k zajištění rychlejšího poklesu míry nezaměstnanosti. Analytici nicméně předpokládají, že v letošním prvním čtvrtletí růst zrychlí navzdory vyšším daním a rozpočtovým škrtům.

„Očekávala se mnohem výraznější oprava směrem vzhůru,“ sdělil k aktuálním údajům analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange. „Příliš to nepřispěje k optimismu ohledně tempa hospodářského oživení,“ dodal.

Za zpomalením růstu ve čtvrtém čtvrtletí z velké části stálo výrazné snížení vládních výdajů na obranu. Spotřebitelské výdaje, které zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity v USA, však stouply o 2,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám