Hlavní obsah

Španělská Bankia se loni propadla do půlbiliónové ztráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Španělský bankovní ústav Bankia, který vznikl v roce 2010 spojením sedmi spořitelen, loni vykázal čistou ztrátu 19,2 miliardy eur (zhruba 492,5 miliardy Kč). Jde o nejvyšší ztrátu, jakou kdy nějaká španělská společnost utrpěla, informoval server BBC.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Muž si v Madridu vybírá peníze z bankomatu zestátněné Bankie.

Článek

Bankii loni převzala po těžkých ztrátách z realitních úvěrů vláda a společnost požádala o pomoc z evropských fondů ve výši 18 miliard eur.

Ztrátu kolem 19 miliard eur Bankia předpověděla už loni v listopadu. Ve čtvrtek společnost uvedla, že vyčlenila z provozního zisku do rezerv proti ztraceným úvěrům 26,8 miliardy eur. Celková čistá ztráta Bankie a její mateřské firmy BFA dosáhla 21,2 miliardy eur.

Bankia však uvedla, že po odpisu toxických aktiv je připravena k návratu do kladných čísel. Zisk by měla vykázat už letos, což by mělo přispět k oživení celého španělského bankovního sektoru.

Bankii převzala v květnu španělská vláda poté, co vyšlo najevo, že se banka nedokáže vyrovnat se ztrátami z problémových úvěrů do realitního sektoru. Záchrana banky pak donutila španělskou vládu požádat o pomoc ze záchranného fondu eurozóny v celkové sumě asi 40 miliard eur.

Potíže Bankie odrážejí celkové problémy španělské ekonomiky, jejíž výkon se za loňský rok propadl o 1,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám