Hlavní obsah

Kvůli kauze koňské DNA stahuje IKEA i vídeňské párky

Švédský nábytkářský gigant IKEA stahuje v některých zemích z prodeje vídeňské párky. Důvodem jsou i v tomto případě stopy koňské DNA, informovala o tom stanice CBS s odkazem na agenturu AP. Opatření se týká Francie, Británie, Španělska, Irska a Portugalska.

Foto: Bob Strong, Reuters

Článek

"Prodej ve zmíněných zemích byl pozastaven, jelikož pro tyto trhy daný produkt vyráběl stejný výrobce jako masové kuličky," uvedl Kubík. Žádný z výsledků dosavadních testů podle něj přítomnost koniny v párcích nepotvrdil. "V našich obchodních domech v České republice se daný výrobek od tohoto dodavatele neprodával, výrobu vídeňských párků pro náš trh zajišťuje jiný výrobce," dodal.

Tento krok přichází nedlouho poté, co IKEA stáhla ze stejného důvodu masové kuličky po celé Evropě a v některých zemích v Asii a Karibiku. Společnost tak reagovala na upozornění českých úřadů, které v kuličkách zjistily přítomnost koňského masa místo uváděného hovězího a vepřového. [celá zpráva]

„Na základě několika stovek výsledků testů, které jsme obdrželi, jsme získali několik poznatků o přítomnosti koňského masa,“ uvedla mluvčí IKEA Ylva Magnussonová.

„Spolu se švédským dodavatelem jsme se rozhodli, že z prodeje stáhneme také vídeňské párky,“ dodala mluvčí s tím, že párky jsou od stejného dodavatele jako masové kuličky.

Koňské maso přimíchané do výrobků označených jako hovězí bylo zaznamenáno ve značné části „starého kontinentu“. Jídlo bylo podáváno ve školách, v restauracích či nemocnicích.

Mezitím portugalské dozorové orgány sdělily, že v posledních dnech zjistily u 87 tun výrobků z hovězího masa stopy nedeklarované koniny a v souvislosti s tím zahájily trestní řízení proti pěti místním firmám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám