Hlavní obsah

Finsko zvažuje snížení daní pro firmy

Novinky, pit
Helsinki

Finská vláda uvažuje o tom, že sníží firemní daně a nebude zavádět žádné nové. To se má týkat i nejrůznějších poplatků, které by finančně zatěžovaly průmysl. Informaci přinesla agentura Reuters s odkazem na slova ministryně financí Jutty Urpilainenové.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Finsko je jednou ze čtyř zemí v rámci 17členné eurozóny, která si nadále udržuje nejvyšší hodnocení AAA od všech tří mezinárodních ratingových agentur.

Finská vláda v čele s premiérem Jyrki Katainenem omezila výdaje a zvedla daně, aby zkrotila schodek veřejných financí. Tento týden vláda nicméně hodlá přezkoumat své plány a chystá představit nový rozpočtový rámec.

Lobbisté z řad zaměstnavatelů požadovali po vládě kvůli posílení konkurenceschopnosti snížení firemní daně ze současných 24,5 procenta na 15 procent. „Je jasné, že firemní daně musí být na konkurenceschopné úrovni,“ uvedla Urpilainenová pro tamní list Kauppalehti.

Mnozí ekonomové také tlačí na vládu, aby začala více řešit dlouhodobější problémy, jakými jsou stárnutím populace a s tím související zvýšení věku odchodu do důchodu.

Urpilainenová, která stojí v čele sociálních demokratů, slíbila, že současná vláda nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu. Podle ní je na odborech, aby přišly s návrhem reformy systému.

„Pro mě není možné, že by vláda obešla odbory a rozhodovala o důchodové reformě sama,“ sdělila ministryně deníku Kauppalehti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám