"V 68 procentech z 139 zkoumaných pokrmů se nacházelo cokoli od sóji po oslí, kozí a buvolí maso. V jiných výrobcích byly i rostlinné ingredience, které nebyly vyznačeny na obalu," uvedla zpráva.

V 28 procentech produktů taky byla přimíchána do masných výrobků sója a lepek, který lidé s celiakií nemohou jíst. Nedeklarované vepřové se objevilo v 37 procentech výrobků a kuřecí, které je nejlevnější, v 23 procentech.

Univerzita Stellenbosch z Kapského města se zaměřila na zkoumání mletého masa, burgerů, párků, salámů a polotovarů.

„Naše studie potvrzuje, že chybné označování zpracovaného masa je v JAR běžnou praxí a není jen porušením zákona o značení potravin, ale také etickým, ekonomickým i náboženským problémem a má i zdravotní dopady,“ řekl jeden z týmu výzkumníků Louw Hoffman.

V JAR žijí početné komunity muslimů i židů, jimž jejich víra zakazuje požívání vepřového masa.

I když žádné z těchto mas není lidem škodlivé, jinak je tomu s dalšími příměsemi. Jsou osoby alergické na sóju a lidí, kteří potřebují bezlepkovou dietu. „Naše zjištění vyvolávají vážné obavy ohledně fungování řetězce dodávek masa v Jižní Africe,“ dodal Hofman.

Výrobky, které analyzovala fakulta zoologie a potravin, pocházely ze supermarketů i od řezníků.