Hlavní obsah

Dreamlinery nevzlétnou dřív než v červnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonské aerolinky ANA, které provozují 17 letadel Boeing 787 Dreamliner, oznámily, že stroje zůstanou na zemi minimálně do konce května. Ohlásily zrušení dalších 1714 letů během dubna a května. Celkem jich kvůli poruše strojů zrušily přes 3600, uvedly BBC a SkyNews.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Evakuace cestujících z dreamlineru

Článek

Zákaz letů dreamlinerů byl vyhlášen v lednu po sérii závad, z nichž nejvážnějšími byly požáry v prostoru, kde jsou akumulátory.

Boeing, který už požádal o letový test stroje s úpravami, které by měly problémy řešit[celá zpráva], sice oznámil, že dreamlinery by měly létat od půlky dubna, ANA je však k tomu skeptická. Podle expertů je možné, že budou uzemněny ještě déle, protože bude nutné obnovit certifikaci, což si může vyžádat i šest měsíců.

Původně se předpokládalo, že problém je v samotných akumulátorech, to se však nepotvrdilo[celá zpráva], proto bylo potřeba provést komplexnější úpravy. Každý z osmi článků musí mít vlastní keramickou izolaci a u všech musí být sledována teplota i napětí, aby se nepřebíjely. Další úprava zahrnuje systém klimatizace, aby se spaliny z hořících baterií už nemohly dostat do kokpitu.

Zatím bylo dodáno padesát dreamlinerů, které měly přinést uživatelům velké úspory v provozních nákladech. Využívají více kompozitů a jsou lehčí, takže mají menší spotřebu, k čemuž přispívá i dobrá aerodynamika.

Boeing na nový letoun velmi sázel, letecké společnosti si objednaly dalších 800 kusů. Nyní čelí hrozbě kompenzací.

Boeing 787 Dreamliner

Letadlo nové generace Boeing 787 Dreamliner aspiruje na titul nejúspěšnějšího projektu amerického koncernu. Díky bezpočtu technických zlepšení dosáhl téměř 20procentního snížení spotřeby oproti podobným strojům. Více zde.

Australský Qantas už dostal odškodné ve výši 129 miliónů dolarů. ANA vyčíslila jen lednové ztráty na 15 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám