Hlavní obsah

České dráhy lákají na regionálních tratích na levnější jízdné

– Praha
Novinky, pit

České dráhy (ČD) se snaží podpořit zájem cestujících o vlaky na málo vytížených regionálních tratích. Od března proto rozšíří seznam úseků, kde cestující dostanou automaticky o čtvrtinu levnější jízdné. Informoval o tom Radek Joklík z tiskového oddělení ČD.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Od září 2011 platila nabídka na 18 vybraných lokálních tratích a u části spojů se díky tomu projevil nárůst obsazenosti i tržeb. České dráhy se proto rozhodly akci rozšířit na 44 traťových úseků.

„Snažíme se tímto způsobem přilákat cestující na nejméně vytížené tratě, abychom zlepšili jejich ekonomiku a pokud možno na nich uchovali provoz,“ uvedl ředitel Odboru regionální dopravy ČD Ivo Toman.

„Krajské rozpočty jsou napjaté, neustále rostou náklady na elektřinu, dopravní cestu a tak dál. Dříve či později přijde na řadu otázka, zda na takových tratích nemá být doprava zastavena,“ připomněl Toman.

Sleva o polovinu

Na trati č. 222 z Trhového Štěpánova do Benešova ČD nově vyrukovaly s Akční jízdenkou se slevou dokonce 50 procent ze základního jízdného. Jízdné z Benešova do Vlašimi mezi lednem a srpnem 2011 stálo 37 korun, nyní zaplatí cestující 19 korun.

„Po zavedení akčního jízdného nedošlo k propadu tržeb, naopak u více než poloviny spojů se tržby zvýšily, a celkové tržby na této trati jsou tak o téměř 15 procent vyšší než před zlevněním. Cestující začali více využívat vlak a někteří k nám přešli z autobusů a aut,“ upřesnila ředitelka Odboru produktů a cenotvorby Ester Jánošiová.

Akční nabídka platí na jednosměrné nebo zpáteční jízdenky mezi stanicemi ležícími na vyhlášených tratích. Cestující, kteří využívají traťové a síťové jízdenky, nebo pro cestující, kteří se odbavují do nebo ze stanic ležících mimo vyhlášenou trať nebo uzavřený systém, slevu využít nemohou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám