Hlavní obsah

Letos už ekonomiku dusit nebudeme, oznámil francouzský prezident Hollande

Francouzský prezident François Hollande v sobotu oznámil, že jeho země již v letošním roce nebude přistupovat k dalším úsporným opatřením a aktivně snižovat vládní výdaje bude znovu až příští rok. Francouzská vláda chtěla původně snížit schodek rozpočtu v roce 2013 na tři procenta HDP, ale před několika dny oznámila, že tohoto cíle kvůli ekonomickému vývoji nedosáhne.

Foto: Gonzalo Fuentes , Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Článek

"Bylo by chybou podnikat opatření, která by se stala další brzdou spotřeby a investic," řekl Hollande na zemědělské výstavě v Paříží. "Letos žádné další úsporné kroky nejsou zapotřebí. Od daňových poplatníků jsme už žádali hodně," dodal.

Zatímco dosavadní kroky ke snižování deficitu se zaměřovaly na zvyšování daní, příští rok by měla být větší váha na snižování výdajů, řekl prezident podle agentury Reuters.

Země chce od EU odklad

Hollande poukázal na to, že jeho vláda už snížila deficit veřejných financí z 5,2 procenta HDP v roce 2011 na 4,5 procenta v loňském roce. Evropská komise v pátek předpověděla, že Francii se letos podaří srazit deficit jen na 3,7 procenta. "Připouštím, že to nebudou tři procenta, ale jdeme správným směrem," prohlásil Hollande.

Francouzský ministr financí Pierre Moscovici v pátek po zprávě Evropské komise řekl, že Paříž požádá komisi a své partnery v EU o roční odklad dosažení klíčové hranice tří procent, tedy na rok 2014. Slíbil, že vláda brzy předloží nová úsporná opatření, která by toho měla dosáhnout.

Francie je jednou z několika zemí eurozóny, které své cíle pro ozdravování veřejných financí letos nesplní. Paříž doufá, že dostane od Bruselu odklad s ohledem na špatnou ekonomickou situaci.

Francie jako zaostávající problémové dítě

Z pomalého snižování francouzského deficitu je stále nervóznější jeho hlavní evropský partner Německo. Německý člen výkonné rady Evropské centrální banky Jörg Asmussen v pátek vyzval Francii, aby přijala "konkrétní a měřitelné" kroky ke snižování deficitu a snažila se jej letos snížit co nejvíce. Poslanec německé vládnoucí strany CDU Michael Fuchs označil Francii za "problémové dítě", které v uskutečňování ekonomických reforem zaostává za svými evropskými partnery.

Francouzská levicová vláda se ke snižování deficitu pomocí výdajových škrtů staví velmi neochotně, což hrozí vyvolat vážné spory mezi oběma motory EU. Paříž po loňském nástupu prezidenta Françoise Hollandea nebyla ochotna k výraznějším škrtům a omezila se zatím na zvýšení daní nejbohatším, což ale vyvolalo jejich zvýšený odchod ze země.

Reklama

Výběr článků

Načítám