Hlavní obsah

Konina vydávaná za hovězí se objevila i v Itálii

První případ koňského masa vydávaného za hovězí v sobotu oznámila Itálie. Obsah koniny úřady podle agentury ANSA nalezly v mražených lasagních firmy Primia. Naopak ve vyšetřovaných produktech potravinářského giganta Nestlé italské testy žádné stopy koňského masa nenalezly.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Testování hovězího masa na přítomnost koniny

Článek

Itálie je tak další z dlouhé řady zemí Evropské unie, kde se objevilo koňské maso v připravených pokrmech označených jako produkty z hovězího. Skandál se zaměňováním levnějšího koňského masa za hovězí vypukl v polovině ledna v Británii a v Irsku a podobné případy se pak objevily ve více než deseti zemích EU, včetně České republiky a Slovenska.

Koňské maso italské úřady zjistily v šesti tunách mletého masa a ve 2400 balíčcích lasagní po boloňsku firmy Primia, která sídlí shodou okolností právě poblíž Bologni. Primia uvedla, že maso pro lasagne odebírala od jiné firmy z Brescie v severní Itálii. Zjištění je výsledkem rozsáhlého vyšetřování. Italské úřady zkoumaly produkty obsahující maso od 121 značek.

Nestlé po skandálu změnila dodavatele

Naopak zkoumané výrobky švýcarského koncernu Nestlé označilo italské ministerstvo zdravotnictví za "čisté". Společnost Nestlé v pondělí stáhla z prodeje v Itálii a ve Španělsku chlazené těstovinové výrobky ravioli a tortellini značky Buitoni s hovězím masem a zastavila jejich produkci. Firma v těchto produktech zjistila necelé jedno procent koňské DNA.

"V předvařeném a zmrazeném mletém hovězím od Nestlé se žádné stopy koňské DNA nenalezly," uvedlo ministerstvo podle agentury Reuters. Výsledek testování produktů Nestlé ve Španělsku zatím není znám.

Nestlé uvedla, že ještě tento víkend obnoví výrobu zkoumaných produktů v severní Itálii, avšak použije jiného dodavatele. Společnost na počátku týdne zastavila dodávky masných výrobků od německého dodavatele H.J. Schypke.

Reklama

Související články

"Hovězí" konina se objevila i v Rakousku

Skandál s koňským masem vydávaným za hovězí se rozrůstá nejen v Británii, kde se ukázalo, že se burgery s koninou dodávaly do škol i nemocnic, ale nově zasáhl...

Výběr článků

Načítám