Hlavní obsah

ČEZ a Czech Coal se dohodnou na dodávkách uhlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická společnost ČEZ se už brzy dohodne na dodávkách uhlí pro elektrárnu Počerady. Právu to potvrdil zdroj z ČEZ. Podle mluvčí Czech Coalu Gabriely Sáričkové Benešové je vše už z větší části domluveno.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Povrchový důl na těžbu hnědého uhlí v severních Čechách

Článek

„Jednání se ubírají pozitivním směrem, nic podepsáno ale ještě není,“ řekl Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Podepsání domluvy o dodávkách za stovky miliard korun podle zdroje Práva nyní nic nestojí v cestě a závisí hlavně na právnících obou firem.

Elektrárna Počerady by z dolu Vršany, který patří společnosti Czech Coal podnikatele Pavla Tykače, měla až do jeho vytěžení dostávat šest miliónů tun uhlí ročně. Kontrakt by tak mohl trvat až 50 let.

Elektrárně skončila dlouhodobá smlouva na konci loňského roku a obě strany se snažily ceny uhlí pro letošek dohodnout už loni. Ze smlouvy údajně vyplývá, že se výkupní cena hnědého uhlí zvýší na 39 korun za jeden gigajoule a do budoucna bude vázána na ceny černého uhlí. Podle expertů je smlouva výhodná pro obě strany.

Pokud lze někoho označit za poraženého, je to Energetický a průmyslový holding, společná firma skupin PPF, J a manažera Daniela Křetínského. Ta se s Czech Coalem pře o ceny uhlí a dodávky pro její Elektrárny Opatovice.

Reklama

Výběr článků

Načítám