Hlavní obsah

Česká ekonomika podle EK bude letos stagnovat a schodek dostatečně nestlačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Česká ekonomika bude letos stagnovat, jak vyplývá z prognózy Evropské komise. Komise dál očekává, že schodek rozpočtu letos dosáhne 3,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). To by znamenalo, že bude nad klíčovou hranicí tří procent, jejíž dodržení je nezbytné k ukončení procedury pro nadměrný deficit, kterou unie s Českem vede.

Evropská komise

Článek

Komise předpokládá, že schodek českého rozpočtu za loňský rok dosáhne 5,2 procenta HDP. Na tom se výraznou měrou podílí započítání církevních restitucí. Problémy s čerpáním evropských fondů měly na rozpočet dopad zhruba 0,3 procenta HDP. Letos by se schodek měl zlepšit na 3,1 procenta a příští rok na tři procenta.

Česko se v proceduře pro nadměrný deficit, která pro něj může v extrémním případě znamenat i zastavení přílivu evropských dotací, ocitlo v roce 2009. Evropská unie po české vládě požaduje, aby deficit snížila pod tři procenta HDP do letošního roku.

Pod tři procenta to půjde, zní z ministerstva

Ministerstvo financí očekává, že letos udrží deficit veřejných financí pod plánovanými třemi procenty HDP. Podmínkou ale je, že se dramaticky nezhorší ekonomická situace v Evropě. Jak uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), ministerstvo nepočítá letos s žádnými mimořádnými opatřeními ve státním rozpočtu.

„Nedojde-li k výraznému zhoršení ekonomické situace v Evropě, udržíme deficit pod třemi procenty tak, abychom mohli ukončit proceduru nadměrného schodku,“ uvedl Kalousek. V případě státního rozpočtu nepočítá ani s žádnými mimořádnými opatřeními v případě, že by měl být deficit vyšší. „Dvě až tři desetiny procenta HDP je úkol, se kterým si vláda poradí v provozních výdajích svých resortů,“ dodal ministr.

Pesimističtější odhad

Komise, která ještě v listopadu očekávala pro ČR růst HDP o 0,8 procenta, je ve svém novém odhadu mírně pesimističtější než české ministerstvo financí. To v lednu pro letošek odhadlo růst české ekonomiky na 0,1 procenta. Česká národní banka naopak budoucnost vidí černěji, když čeká pokles o 0,3 procenta.

Nezaměstnanost podle metodiky EK vzroste z loňských sedmi procent na letošních 7,6 procenta a v následujícím roce klesne na 7,3 procenta. Inflace by měla postupně klesat. Zatímco loni dosahovala 3,5 procenta, letos by to mělo být 2,1 procenta a příští rok 1,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám