Hlavní obsah

Řecko stáhlo francouzskou banku do rekordní ztráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská banka Crédit Agricole se dostala za loňský rok do ztráty 6,5 miliardy eur (zhruba 165,3 miliardy korun). Je to nejvíc od roku 2001, kdy se s akciemi banky začalo obchodovat na veřejných trzích, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Francouzská banka Crédit Agricole

Článek

Na vině jsou odpisy investic v Řecku, Itálii a Španělsku, vliv ale měly i vysoké daně, které banka musela zaplatit v souvislosti a prodejem řeckého ústavu Emporiki.

"Odchod z Řecka nás vyšel draho, ale bylo to nezbytné," nechal se slyšet generální ředitel francouzské banky Jean-Paul Chifflet.

Banka předpokládala, že ztrátový prodej Emporiki může použít ke snížení základu daně, čímž by se jí snížila celková ztráta. Francouzský správce daně ale nečekaně rozhodl, že Crédit Agricole daňového odpisu v tomto případě využít nesmí.

Znamená to, že banka musela na daních zaplatit o zhruba 838 miliónů eur více, než předpokládala. Banka, která byla založena před 119 lety, navrhne valné hromadě, aby za loňský rok nebyla vyplacena žádná dividenda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám