Hlavní obsah

Čína se zřejmě loni stala největším obchodníkem světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína se podle agentury AP zřejmě loni stala největším obchodníkem světa. Celková hodnota dovozu a vývozu Číny podle oficiálních údajů loni činila 3,866 biliónu dolarů (73,3 biliónu Kč), zatímco hodnota dovozu a vývozu USA dosáhla 3,822 biliónu USD. Čínská vláda to však popírá a upozorňuje, že podle standardů Světové obchodní organizace (WTO) Čína loni zaostala v obchodu za USA o zhruba 15,6 miliardy USD.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Článek

Peking chce být světovým lídrem, ale stále trvá na tom, že je chudou zemí. Obává se jakékoliv změny, která by mohla nahlodat tento status a vyvolat poptávku po akcích na stimulaci globální ekonomiky nebo ústupcích v obchodě a otázkách klimatu.

Z tohoto důvodu podle analytiků oslovených AP se zřejmě obává i možného postavení největšího obchodníka na světě a odmítá ho.

"Myslím si, že jsou zde obavy ministerstva obchodu, že by to mohlo být západními zeměmi použito jako důkaz, že Čína neplní svoji úlohu při snaze dostat do rovnováhy globální ekonomiku," uvedl analytik IHS Global Insight Sien-fang Žen.

Hlavní obchodní partner pro všechny

Číně se podařilo za pět let překonat Spojené státy a stát se hlavním obchodním partnerem většiny světa, včetně amerických spojenců, jako Jižní Koreje a Austrálie. Podle analýz AP byly v roce 2006 USA největším obchodním partnerem 127 zemí světa a Čína 70 zemí. V roce 2011 si však země vyměnily pozice. Čína byla hlavním obchodním partnerem 124 zemí a USA 76.

Obchod je zvláště citlivým tématem kvůli obavám z možného globálního zpomalení. Obchodní partneři také obviňují Peking, že ohrožuje oživení po krizi v roce 2008 kvůli překážkám ve vstupu na svůj trh. Další obchodní partneři v čele s USA si rovněž stěžují na podhodnocený kurz jüanu, který dává čínským vývozcům nepoctivou výhodu.

Čína uvedla, že její obchodní přebytek za rok 2012 činil 231 miliard USD, když hodnota vývozu byla 2,049 biliónu USD a dovozu 1,818 biliónu USD. Vývoz ze Spojených států činil 1,547 biliónu USD a dovoz 2,335 biliónu USD; země tak vykázala obchodní deficit 788 miliard USD.

Čínské ministerstvo obchodu však upozornilo, že podle standardů WTO budou tyto údaje jiné a Čína je stále světovou dvojkou. WTO má zveřejnit své údaje nejpozději na počátku března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám