Hlavní obsah

Bulharsko spustilo řízení o odebrání licence firmě ČEZ

– Sofia • Aktualizováno

Po Albánii se česká společnost ČEZ potýká s narůstajícími problémy i v Bulharsku. Tamní regulátor DKEVR v úterý spustil řízení, které by mohlo vést k odebrání licence firmě ČEZ Bulgaria.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přesný důvod, proč úřad řízení zahájil, nebyl uveden. Regulátor pouze konstatoval, že řízení začalo.

„Pokud jde o systematické porušování, jehož se dopouštějí jednotlivé regionální distribuční společnosti, dospěli jsme k závěru, že je nezbytné navrhnout jménem kanceláře prokurátora odebrání licence distribuční společnosti ČEZ,“ řekl už během dne prokurátor Georgij Kamburov.

Kontrolu aktivit společnosti ČEZ oznámily bulharské úřady v pondělí s tím, že výsledky budou zveřejněny v dohledné době. Současně s tím byla zahájena prověrka aktivit dalších dvou zahraničních distributorů – české společnosti Energo-Pro a rakouské EVN. Její výsledky by měly být známy do 20 dnů.

Ceny elektřiny, které v zemi stoupají, jsou velkým politickým tématem. Lidé proti nim protestují v ulicích. I v úterý večer jich na demonstrace vyšly tisíce. Svalují vinu právě na zahraniční distributory.

Hackeři během úterý vyřadili z provozu i bulharské stránky firmy. "Doména cez.bg byla napadena botnetem, který zahltil kapacitu domény a vyřadil ji z provozu," zdůvodnil ČEZ výpadek svého webu. Botnet je softwarový robot, který může být naprogramován k tomu, aby vybrané servery neustále zasílanými požadavky o přístup ochromil.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Proti demonstrantům v Bulharsku zasáhla policie

ČEZ poukazuje na porušení norem

ČEZ během dne upozornil, že do odebrání licence nemůže mluvit ani prokuratura, ani politici, musí tak učinit regulační úřad.

„Mediální prohlášení bulharského premiéra i prokuratury považujeme za hrubé porušení právních norem Bulharska jakožto členského státu Evropské unie,“ sdělila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Jedinou autoritou, která může rozhodnout o zahájení procedury odebrání licence, je podle mluvčí výhradně nezávislý energetický regulační úřad. „Od něj jsme zatím nedostali žádné oficiální uvědomění o záměru tento krok učinit,“ dodala.

„V takové zprávě regulátora musejí být navíc specifikovány přesné důvody pro odebrání licence a na odstranění těchto nedostatků musí mít posléze distribuční společnost přesně stanovenou lhůtu,“ doplnila Půlpánová.

Půlpánová také zopakovala pondělní vyjádření, že ČEZ v Bulharsku plní povinnosti stanovené tamním regulačním úřadem. „Proto kategoricky odmítá jakékoliv pochybení, které by teoreticky mohlo vést k zahájení procedury odebrání licence. Společnost ČEZ zároveň nesouhlasí s politizací celé této problematiky vzhledem k blížícím se parlamentním volbám,“ zakončila mluvčí.

Návratnost investic nad očekáváním

V Bulharsku působí ČEZ od roku 2005, kdy koupil za devět miliard korun majoritní podíl ve třech distribučních společnostech, které sloučil do jedné. O rok později získal za šest miliard korun černouhelnou elektrárnu Varna a loni uvedl do provozu solární elektrárnu Orešec. Kumulovaný zisk ČEZ před odpisy v Bulharsku činí 14,4 miliardy korun a podle energetické společnosti je návratnost bulharských investic nad očekáváním.

Vedle Bulharska ČEZ čelí potížím v Albánii, kde se dostal do konfliktu s úřady a ty rozhodly odebrat firmě licenci k distribuci elektřiny. Zároveň do čela CEZ Shpërndarje jmenovaly státního administrátora, čímž ČEZ v podstatě přišel o kontrolu nad společností. ČEZ zahájil kroky k arbitráži s albánským státem o náhradě škody za zmařenou investici, celková ztráta v Albánii se odhaduje na pět miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám