Hlavní obsah

Spor o pomazánkové máslo jde do finále, má se přejmenovat na Tradiční pomazánkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pomazánkové máslo by se nově mělo jmenovat Tradiční pomazánkové. Název výrobku by se měl změnit zhruba v polovině letošního roku. Ve středu to řekl mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Jan Žáček. Přejmenování výrobku v polovině října Česku nařídil Soudní dvůr Evropské unie.

Foto: Petr Horník, Právo

Pomazánkové máslo musí podle EU změnit název, neobsahuje dost mléčného tuku

Článek

Ministerstvo zahájilo podle mluvčího legislativní proces novelizace vyhlášky, která problematiku názvu pomazánkového másla upravuje. "Novela zároveň stanovuje jeho název jako ´tradiční pomazánkové´, což je název, který vzešel z jednání MZe s nevládními organizacemi," uvedl Žáček s tím, že návrh aktuálně prochází vnějším připomínkovým řízením.

"Konkrétní termín pro přejmenování mléčných výrobků označených jako pomazánkové máslo, lze, vzhledem k povinnosti notifikace příslušné vyhlášky Evropskou komisí, předpokládat asi v polovině roku 2013," sdělil Žáček.

Změnu předpisu budou podle něj muset dodržovat všichni výrobci, jinak jim bude hrozit pokuta ze strany dozorových orgánů.

Podle soudního dvora se český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám