Hlavní obsah

Podezřelá konina do Česka nemíří, hlásí veterináři. Přesto maso prověřují

Novinky, pit
Praha

Státní veterinární správa (SVS) nemá v souvislosti s nedeklarovaným koňským masem ve výrobcích v řadě zemí EU žádné informace o tom, že by nějaké takové směřovaly do Česka. Informoval o tom mluvčí SVS Josef Duben.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Laboratoř v německém Severním Porýní-Vestfálsku testuje hovězí maso na přítomnost koniny.

Článek

„Přesto jsme odebrali v pěti místech určení vzorky hovězích hamburgerů z Polska, mletého masa z Polska, boloňských špaget z Belgie či masných výrobků z Rumunska,“ sdělil mluvčí s tím, že nejdřív se musí prokázat přítomnost koňské DNA. „Potvrdila-li by se, následoval by průkaz masa,“ doplnil. To by znamenalo prověřování původu výrobku.

Duben také uvedl na pravou míru informace o tom, že se koně v Česku neporážejí. „V ČR se koně běžně porážejí, i když to je malé množství,“ informoval. V roce 2012 bylo poraženo celkem 407 koní, o rok dříve se jednalo o 432 koní.

Kromě koňského masa tuzemského původu se na český trh dostává i maso z jiných států, například z Francie, Bulharska nebo Belgie.

„Koně určení na porážku k lidské spotřebě musí splňovat stejné podmínky zdravotní nezávadnosti jako všechna jatečná zvířata,“ připomněl Duben. Do prodeje nesmí maso koní, kterým byla podána léčiva, jež nejsou povolena pro potravinová zvířata.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám