Hlavní obsah

Na prohibici tratila Becherovka 100 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Společnost Jan Becher – Karlovarská Becherovka připravilo loni omezení prodeje lihovin v souvislosti s metylalkoholovou aférou o 100 miliónů korun. Tržby firmy v druhém pololetí klesly o 12 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2011. Ztrátám se kvůli prohibici nevyhnula firma ani na exportních trzích, uvedl generální ředitel firmy Anthony Schofield.

Foto: Jan Becher - Pernod Ricard

Plnicí linka likéru Becherovka Lemond

Článek

„Náklady spojené s prohibicí a následnými opatřeními jsme prozatím vyčíslili na 100 miliónů korun, což však není finální částka vzhledem k velmi složité situaci na exportních trzích,“ uvedl Schofield.

Velmi výrazný negativní dopad měla prohibice na exportních trzích Becherovky zejména na Slovensku, Ukrajině, v Rusku, Německu a Maďarsku. Nejhorší dopad na české bylinné likéry měl zákaz prodeje alkoholu na Slovensku, kde klesl prodej o téměř polovinu.

Kromě obnovení plných prodejů na klíčových exportních trzích na Slovensku, Ukrajině, v Rusku, Polsku a Maďarsku se chce firma zaměřit i na nové trhy. Vůbec poprvé společnost na začátku roku vyvezla svou Becherovku Original například do Brazílie.

Metanolová aféra, která vypukla na začátku září, si vyžádala 38 mrtvých a desítky lidí měly po vypití otráveného alkoholu zdravotní problémy. Zákaz prodeje lihovin nad 20 procent alkoholu vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví 14. září. Zmírnilo ho po dvou týdnech, když vláda umožnila prodávat a konzumovat lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 a letos vyrobený alkohol s prokázaným původem lihu.

Podle informací Unie výrobců a dovozců lihovin z konce loňského roku klesl loni celý český trh až o 20 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám