Hlavní obsah

Vzniká gigantická letecká společnost

Washington

Vedení americké letecké společnosti US Airways a společnost AMR jako mateřská firma American Airlines se dohodly na spojení, oznámila agentura AFP. Jejich fúze v hodnotě asi 11 miliard dolarů (207 miliard Kč) vytvoří největšího leteckého přepravce na světě z hlediska počtu přepravených cestujících. Formální oznámení fúze se očekává během čtvrtka.

Foto: Mike Theiler, Reuters

Letadla společností US Airways a American Airlines

Článek

Spojením US Airways a American Airlines podle expertů vrcholí konsolidace letecké přepravy v USA. Fúzi už dříve oznámily společnosti Delta Airlines a Northwest Airlines, dále společnost United Airlines s aerolinkami Continental Airlines a letecké společnosti Southwest a Airtran.

Vzájemné spojení US Airways a American Airlines se chystá 14 měsíců od chvíle, kdy se AMR uchýlila pod ochranu před věřiteli. [celá zpráva]

Od té doby se snaží pomocí restrukturalizace vrátit k ziskovosti. [celá zpráva]

S US Airways jednala o možném spojení zhruba od loňského léta. [celá zpráva]

Výkonným šéfem nové firmy se má stát generální ředitel US Airways Doug Parker, zatímco šéf AMR Tom Horton by měl předsedat správní radě. Spojená společnost by měla na základě údajů za loňský rok tržby 38,70 miliardy dolarů. Mírně by tak předstihla United Continental, která utržila 37,15 miliardy USD.

Reklama

Výběr článků

Načítám