Hlavní obsah

Problémy s penězi má třetina domácností

Novinky, pit
Praha

Třetina tuzemských domácností se v loňském roce ocitla v obtížné finanční situaci. Naopak poměrně dobře finančně zajištěna je podle vlastního vyjádření zhruba polovina českých domácností. Vyplývá to z lednového průzkumu agentury STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Domácností, které se v posledním roce dostaly do finanční tísně, je stejně jako před rokem. Výsledek průzkumu z roku 2010 odráží patrně stav po první vlně ekonomické krize. Současné výsledky jsou na zhruba stejné úrovni, kterou STEM zaznamenal v letech 2007 až 2008, kdy bylo „finančně ohrožených“ domácností v ČR nejméně.

Ocitla se Vaše domácnost během posledního roku ve velmi obtížné finanční situaci?
určitě ano10 %
spíše ano22 %
určitě ne28 %
spíše ne40 %
Zdroj: STEM

Jak z průzkumu dále vyplynulo, finanční situace do značné míry souvisí se vzděláním. Čím mají lidé lepší vzdělání, tím lépe hodnotí svou finanční situaci.

Nejhůře se tedy finančně cítí lidé se základním vzděláním bez vyučení, nejlépe naopak vysokoškoláci. Z hlediska sociálních skupin představují rizikovou skupinu studenti, z nichž finanční problémy přiznává polovina. U nezaměstnaných se jedná dokonce o 64 procent. To důchodci si vedou podstatně lépe, když jen třetina z nich hovoří o potížích.

Řekl(a) byste, že Vaše domácnost je poměrně dobře finančně zajištěna?
určitě ano4 %
spíše ano45 %
určitě ne14 %
spíše ne37 %
Zdroj: STEM

Průzkum také ukázal, že se za posledních pět let zhoršilo finanční zajištění mladších a naopak se zlepšilo u starších lidí. V porovnání s rokem 2008 také mírně přibylo lidí, kteří jsou se svým životem celkově nespokojeni, i když jsou dobře finančně zajištěni.

Češi jsou podle průzkumu v pohledu do budoucnosti obecně opatrní až skeptičtí a obavy z ekonomického vývoje nebo pocit nejistoty má většina lidí, konkrétně 73 procent. Takto vysoký podíl lze nicméně zaznamenat s jistou odchylkou už od roku 1997. Nedávným maximem bylo 81 procent z roku 2011.

Anketa

Dostala se vaše domácnost někdy do finanční tísně?
ano
82,7 %
ne
17,3 %
Celkem hlasovalo 34619 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám