Hlavní obsah

Rusko zakázalo dovoz drůbeže ze tří krajů ČR, může za to pseudomor

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rusko během letošního ledna a února postupně zakázalo dovoz drůbežího masa ze tří krajů České republiky. Jak uvedl pro Novinky mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben, důvodem je výskyt pseudomoru drůbeže známého také jako newcastelská choroba.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zákaz se týká Středočeského, Moravskoslezského a nejnověji také Olomouckého kraje. „Zákaz vývozu drůbeže z některých krajů ČR do Ruska vychází z ruské veterinární legislativy, podle které nelze dovážet z území, kde se vyskytl pseudomor drůbeže,“ připomněl Duben. Podle mluvčího však tato legislativa neřeší, zda šlo o výskyt v chovech nebo zda byla zjištěna u volně žijících ptáků.

Zákaz bude ruská strana uplatňovat tři měsíce od posledního výskytu, až poté může být obchod uvolněn. „Podle ruské legislativy je respektována regionalizace, tudíž jsou zákazem ,postiženy‘ jen dotyčné kraje. Takovýto postup Rusko praktikuje ve vztahu ke všem členským zemím EU i k ostatním zemím, naše republika není výjimkou,“ informoval Duben.

V polovině loňského prosince diagnostikovali veterináři tuto nákazu v chovu holubů na Mladoboleslavsku a v Moravskoslezském kraji, následně byla potvrzena i u volně žijících hrdliček na Kolínsku a u volně žijících ptáků v Olomouckém kraji.

Lidem nebezpečí nehrozí

„Pseudomor drůbeže je virové onemocnění ptáků, tedy drůbeže, ale i volně žijících ptáků. Může způsobit hromadné úhyny ptáků a člověk není k této nákaze vnímavý,“ zdůraznil mluvčí, podle nějž je nejúčinnějším opatřením vakcinace.

Před nedávnem Rusko zakázalo dovozy mraženého hovězího, vepřového a drůbežího masa z Německa kvůli výskytu takzvaného Schmallenbergova viru. Podobně dopadlo i hovězí a vepřové masa ze Spojených států, a to kvůli možnému obsahu růstového stimulantu ractopaminu.

Reklama

Výběr článků

Načítám