Hlavní obsah

Britské bance Barclays se propadl zisk, chystá masivní propouštění

– Londýn

Britská banka Barclays v rámci plánu úspor a restrukturalizace propustí nejméně 3700 lidí a zeštíhlí divizi investičního bankovnictví. Společnosti navíc výrazně klesl celoroční hrubý zisk kvůli odpisům, informoval server BBC.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Bývalý šéf Bob Diamond před bankou Barclays

Článek

Nový generální ředitel Barclays Antony Jenkins uvedl, že v divizi firemního a investičního bankovnictví v Británii, USA a Asii bude zrušeno 1800 pracovních míst a v evropské divizi retailových a podnikatelských služeb to bude 1900 míst.

Z toho v investičním bankovnictví už banka eliminovala asi 1600 míst, řekl finanční ředitel Chris Lucas. Cílem plánu je ušetřit 1,7 miliardy liber (zhruba 50 miliard korun) ročně.

Hrubý zisk Barclays loni klesl na 246 miliónů liber (asi 7,3 miliardy korun) z 5,9 miliardy liber za rok 2011. Banka musela odškodnit zákazníky za nesrovnalosti při prodeji některých produktů a odepsat ztráty na hodnotě svých dluhopisů.

V případu manipulování s úrokovými sazbami Libor, k němuž se Barclays z velkých bank loni přiznala jako první a které stálo místo šéfa banky Boba Diamonda, Lucas uvedl, že riziko dalších ztrát z případných civilních žalob proti bance je „nepravděpodobné“. Barclays za tyto manipulace úřadům v USA a Británii zaplatila pokutu 450 miliónů dolarů (asi 8,5 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám