Hlavní obsah

Počet firem ovládaných z daňových rájů opět stoupl

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, ke konci roku 2012 přesáhl 12 500 a v porovnání s rokem 2011 se zvýšil o 3,8 procenta. Z daňového ráje je tak aktuálně kontrolováno zhruba 3,4 procenta z 366 500 firem registrovaných v Česku. Vyplývá to z analýzy České kapitálové informační agentury (ČEKIA).

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Město Dangriga v Belize

Článek

Největší absolutní přírůstek v loňském roce zaznamenal Kypr, USA a Seychely, z relativního pohledu byl největší zájem o Bermudské ostrovy, Belize a Seychely. Počet firem s vlastníkem z Nizozemska a Lucemburska klesá.

„Loňský rok se nesl v duchu pokračujícího zájmu podnikatelů o daňovou optimalizaci a zajištění anonymního vlastnictví prostřednictvím zahraničních firem,“ sdělila analytička ČEKIA Petra Štěpánová.

Podle analytičky lze v porovnání s předchozími lety zaznamenat zvýšený zájem o offshore destinace, které se zpravidla využívají k zajištění anonymity. „To s velkou pravděpodobností souvisí s nejasnou budoucností anonymních akcií v Česku,“ dodala.

Obliba Kypru roste, Nizozemska klesá

K nejoblíbenějším daňovým rájům dlouhodobě patří evropské destinace, konkrétně Nizozemsko, se značným odstupem následované Kyprem a Lucemburskem. Obliba Kypru však od roku 2006, kdy ČEKIA tyto statistiky detailně sleduje, kontinuálně roste, a to z 663 společností v roce 2006 na 1904 v roce 2012, což je přírůstek o 187 procent.

Naopak počet společností ovládaných z Nizozemí a Lucemburska v posledních letech klesá. „Počet českých firem s vlastníkem z Nizozemí je aktuálně nejnižší za poslední čtyři roky,“ upozornila Štěpánová. Z relativního pohledu v průběhu roku 2012, hlavně díky nižší srovnávací základně, nejvíce posílily Bermudské ostrovy (o 40 procent), Belize (o 25,5 procent) a Seychely (o 23,7 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám