Hlavní obsah

Vyšší DPH v lednu poslala ceny vzhůru

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny stouply v lednu v porovnání s prosincem o 1,3 procenta. Podepsalo se na tom podstatným způsobem zvýšení daně z přidané hodnoty, dále pak růst cen bydlení, energií a potravin. Meziroční inflace zpomalila na 1,9 procenta z prosincových 2,4 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Výsledek se nachází lehce pod odhadem trhu i centrální banky, takže by mohl být lehce negativní pro českou korunu. Nejde ovšem o radikální překvapení,“ uvedl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank s tím, že letošní průměrná inflace by měla dosáhnout 2,2 procenta.

V porovnání s prosincem stouplo v lednu čisté nájemné, vodné, stočné, stejně jako ceny elektřiny, zemního plynu, tepla a teplé vody. Cenový nárůst zaznamenaly prakticky všechny druhy potravin, z toho nejvíce ceny zeleniny (o 8,3 procenta), vajec (o 6,8 procenta) nebo ovoce (o 6,2 procenta). Podražily rovněž lihoviny, víno i pivo.

Naopak poklesly ceny oděvů, obuvi, nářadí a různých potřeb pro dům a zahradu.

„Ke zpomalení meziroční inflace došlo díky vysoké srovnávací základně loňského ledna, kde se odehrál poměrně výrazný cenový skok,“ připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin. Ke zpomalení cenového růstu došlo v téměř celém spotřebním koši.

I letos se očekává šetření

Situace i letos zůstává podle Šimka podobná loňskému vývoji. „Domácnosti nadále šetří a poptávka tak ceny vzhůru netáhne. Do jejich růstu se opět ve výrazné míře promítlo zvýšení daní,“ sdělil.

Obchodníci bojují o zákazníky cenovými akcemi, což přináší zejména pokles cen zboží, jehož nákupy lze odložit. Ani letos tak Čechy neohrozí výraznější inflace a ceny za celý rok nevzrostou o více než dva a půl procenta.

Vzhledem k tomu, že cenový růst se odehrává hlavně v oddílech potravin a bydlení, dopadá tak výrazněji především na domácnosti důchodů, kterým vzrostly ceny meziročně o 2,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám