Hlavní obsah

US Airways a American Airlines by mohly vytvořit největší leteckou společnost světa

Americké letecké společnosti US Airways a AMR jako mateřská firma American Airlines se blíží dohodě o vzájemném spojení. Jejich fúze v hodnotě asi 11 miliard dolarů (207 miliard Kč) by vytvořila největšího leteckého přepravce na světě z hlediska počtu přepravených cestujících.

Foto: Mike Theiler, Reuters

Letadla společností US Airways a American Airlines

Článek

Dohodu by měly obě aerolinie oznámit tento týden po vyřešení otázek ceny a struktury vedení, sdělily agenturám v neděli informované zdroje.

Vzájemné spojení se chystá 14 měsíců od chvíle, kdy se AMR uchýlila pod ochranu před věřiteli. Od té doby se snaží pomocí restrukturalizace vrátit k ziskovosti. S US Airways jedná o možném spojení zhruba od loňského léta a fúze by byla poslední kombinací původních amerických aerolinií po sloučení Delta Air Lines - Northwest Airlines a United Airlines - Continental Airlines.

Po fúzi by na nové společnosti vlastnili věřitelé AMR 72 procent a akcionáři US Airways zbytek. Výkonným šéfem nové firmy se má stát generální ředitel US Airways Doug Parker, zatímco šéf AMR Tom Horton by měl předsedat správní radě.

Jednání o podmínkách stále pokračují

Obě společnosti chtěly původně naplánovat schůzky správních rad na pondělí, kdy se také koná schůzka věřitelů AMR, a dohoda měla být oznámena už v úterý. Jednání o podmínkách fúze ale stále pokračují a správní rady firem se sejdou někdy uprostřed týdne, sdělily nejmenované zdroje.

Spojená společnost by měla na základě údajů za loňský rok tržby 38,70 miliardy dolarů. Mírně by tak předstihla United Continental, která utržila 37,15 miliardy USD.

V rámci dohody o fúzi by US Airways opustila globální seskupení Star Alliance a spojený podnik by se připojil k alianci Oneworld. V ní dominují American Airlines spolu s British Airways.

Reklama

Výběr článků

Načítám