Hlavní obsah

Favorit chtějí opustit kmenoví zaměstnanci

Právo, Ivan Blažek
ROKYCANY

Naprostá většina zaměstnanců kdysi nejvěhlasnějšího českého výrobce kol, rokycanského Favoritu, odejde z podniku. Reagovali tak na ultimátum, které jim dal vlastník firmy, společnost Bike Technology&Public Relations ze skupiny cyklistického magnáta Josefa Kozumplíka.

Článek

Možnosti byly dvě a obě špatné. Buď odejít dohodou bez nároku na odstupné nebo zůstat, brát pouze úkolovou mzdu, a čekat, zda bude práce a s ní peníze.

"Lhůtu na rozmyšlenou měli zaměstnanci do pondělí. A už se rozhodl. Ukončí pracovní poměr, zřejmě k polovině dubna," řekl v pondělí Právu ředitel rokycanského podniku Jan Lenický.

Podle něj se ale v praxi jedná jen asi o deset nebo dvanáct lidí. "Podnik se scvrkl na něco málo přes dvacet pracovníků. Zůstanou prakticky jen vrátní, uklízečka, člověk z údržby a deset gastarbaitrů," doplnil ředitel a dodal: "Veselé to tady rozhodně není..."

Zmizí perla města

"Co na to říkám? Teď už raději nic, no, ale doma jsem to obrečela. Vždyť jsem tam dělala celý život," reagovala jedna z dělnic, pro níž je práce ve Favoritu už minulostí. "Abych ale makala v čistě úkolové mzdě, když nevím, jestli bude do čeho píchnout, tak to tedy zase ne," zdůraznila.

Zda najde a s ní i její kolegové práci někde jinde není jisté. "Obecně se dá říci, že strojírenští odborníci problémy mít nebudou, a občas se objeví místa i pro uchazeče se základním vzděláním," připomněla ředitelka úřadu práce v Rokycanech Věra Strnadová.

Vývoj nepotěšil rokycanského starostu Jana Balouna (ODS): "Je to smutné. Pro celé město. To, co ho asi nejvíce proslavilo, mizí. Že to dopadne takhle jsem skutečně neočekával."

Výrobě odzvonilo

Firma v pondělí zela prázdnotou. "Můžete mi dát někoho z odborů?" telefonovali jsme do zdejší vrátnice. "Tady nikdo takový už není," reagoval hlas na druhém konci sluchátka a pokračoval: "Tady už vůbec nikdo není. Jen já a ředitel..."

Zaměstnanci opustili potápějící se loď v době, kdy teprve minulý týden dostali mzdu za leden, chybí jim plat za únor a Lenický připustil, že podobně to bude vypadat i s odměnou za březen. "Alfou a omegou všech problémů je nedostatečné zásobování materiálem," podotkl ředitel.

Podnik jako takový přesto nekončí. Favoritu odzvonila hrana, kola zde ale mají vznikat dál. Ty sice budou mít i nadále tradiční značku, kterou si Kozumplík koupil spolu s podnikem, budou je však montovat zahraniční dělníci a to z cizích komponentů, vlastní výroba zanikne.

"Teď ještě zkompletujeme posledních pár stovek trekových kol s rámy Favorit z našich skladových zásob. A až je dojedeme, začneme dělat kola z jinde vyráběných rámů," vysvětlil ředitel. "Čeští pracovníci nezmizí úplně, pár jedinců bude mít na starosti kvalifikovanější činnosti, jako je třeba rovnání rámů nebo jejich tryskání, vlastní montáž ale bude provádět zhruba deset Ukrajinců," potvrdil Lenický.

Podnikatelé u strojů

Tato skutečnost se nezamlouvá rokycanskému úřadu práce. "To, co se děje ve Favoritu, je velmi neobvyklé a budeme to muset prověřit," sdělila ředitelka Strnadová, podle níž zahraniční pracovníci dělají v podniku zřejmě na živnostenská oprávnění.

"Pracovní povolení určitě nemají, to bychom museli vědět," podotkla Strnadová a dodala: "Každá společnost by si měla plnit své pracovně -právní vztahy a ne, aby tam měli řadu soukromých podnikatelů, tedy lidí s živnostenskými listy." Pokud se podezření prokáží, hrozí Favoritu až čtvrtmiliónová pokuta, která by se mohla při opakování stejného prohřešku vyšplhat až k miliónu.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé z Favoritu zůstávají bez výplat

Čtvrt roku bez výplat a mizivé naděje do budoucna. Tak vypadá současná situace na bývalé vlajkové lodi českých výrobců jízdních kol v rokycanském Favoritu,...

Výběr článků

Načítám