Hlavní obsah

Moje výplata nemůže růst donekonečna, myslí si šéf Volkswagenu

Wolfsburg

Poněkud odlišné problémy má oproti jiným lidem šéf německého automobilového koncernu Martin Winterkorn. Tento nejlépe placený německý manažer se totiž vyslovil pro omezení růstu svého obřího ročního platu.

Článek

Winterkorn si v roce 2011 vydělal 17,5 miliónu eur (přes 440 miliónů korun). To je v přepočtu přes 36 miliónů korun měsíčně. Za loňský rok by při zachování dosavadních pravidel mohl dostat až 20 miliónů eur, napsala agentura DPA.

„Přes všechny úspěchy koncernu nemůže tento růst pokračovat donekonečna,“ řekl o svém platu Winterkorn v rozhovoru pro list Spiegel. „Pokud bych skutečně dostal 20 miliónů, lidé by se s tím už určitě nesmířili,“ dodal. Proto považuje za správné, aby dozorčí rada pravidla pro odměňování představenstva Volkswagenu změnila. „Vycházím z toho, že za rok 2012 dostanu méně než za rok 2011,“ prohlásil.

Vysoké odměny manažerů jsou často trnem v oku veřejnosti. Jedna z německých vládních komisí tento týden navrhla stanovení limitu pro mzdy šéfů firem obchodovaných na burze, napsala agentura DPA.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se chce stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma loni zvýšila celosvětový prodej o 11 procent na rekordních 9,07 miliónu vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám