Hlavní obsah

Manipulace, nátlak a ponižování. Takové jsou předváděcí akce, zjistila ČOI

Praha

Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) podnikli v loňském roce celkem 281 kontrol předváděcích akcí a porušení jedné nebo více povinností zjistili ve 204 případech, tedy téměř v 73 procentech. Pokuty za jednotlivé prohřešky přesáhly 5,6 miliónu korun, uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ve srovnání s předchozím obdobím vzrostla agresivita zástupců společností na předváděcích akcích a objevily se nové způsoby nekalých obchodních praktik. Inspektoři se setkali nejen s arogancí a agresivitou předvádějících, ale byli také svědky manipulace, nátlaku a ponižování účastníků,“ informovala Fléglová.

Ve srovnání s rokem 2011 se zvýšil podle mluvčí počet uložených pokut z 97 na 179 a při opakovaném porušení stejných povinností vzrostla také výše pokut uložených jednotlivým kontrolovaným subjektům.

Rekordní pokutu milión korun ČOI dala za předváděcí akce společnosti Beck Czech. Podle FTV Prima inspekce výši pokuty zdůvodnila porušením zákona a také agresivními praktikami zástupců firmy. Jednatelka společnosti Beck International Hana Humlová televizi řekla, že firma žádnou pokutu od ČOI nedostala. Firma Beck Czech už neexistuje, přejmenovala se totiž na Beck Europe.

Místo zpestření noční můra

Inspektoři se zaměřili zejména na odhalování různých forem nekalých obchodních praktik používaných k manipulaci a ovládnutí účastníků těchto akcí, což jsou v mnoha případech senioři. V souvislosti se staršími lidmi zjistili i užívané agresivní obchodní praktiky.

„Předváděcí akce, které ještě před pár lety představovaly pro řadu seniorů zpestření jejich života a možnost setkání s vrstevníky, se změnily u mnohých z nich v noční můru, jak splatit dluhy, do kterých se dostali,“ připomněla Fléglová.

Zákaz vstupu i s pozvánkou

Dalším zjištěným problémem byly nejrůznější klamavé obchodní praktiky. V loňském roce se inspektoři setkávali také s tím, že nebyli jako spotřebitelé vpuštěni na předváděcí akci – a to i v případech, kdy se prokázali řádnou pozvánkou.

„Výsledky kontrol za rok 2012 opakovaně potvrdily, že předváděcí prodejní akce a smlouvy na nich uzavírané patří nadále k nejproblematičtějším formám prodeje na území České republiky,“ doplnila Fléglová.

Kontroly v roce 2012
inspektorátpočet kontrol celkemporušení předpisůporušení předpisů v %
Středočeský a Hl. m. Praha1018180,2
Jihočeský a Vysočina211152,4
Plzeňský a Karlovarský311651,6
Ústecký a Liberecký685580,9
Královéhradecký a Pardubický181266,7
Jihomoravský a Zlínský191579,0
Moravskoslezský a Olomoucký231460,9
celkem28120472,6
Zdroj: ČOI

Anketa

Zúčastnil(a) jste se někdy předváděcí akce?
Ano, ale jen jednou
27,8 %
Ano, vícekrát
9,8 %
Ne, nikdy
62,4 %
Celkem hlasovalo 19209 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám