Hlavní obsah

Česká ekonomika letos neporoste, ohlásila ČNB

Praha

Tuzemskou ekonomiku čeká v letošním roce pokles o 0,3 procenta. Uvedla to Česká národní banka (ČNB) ve své nové prognóze, když v předchozí předpovědi hovořila o 0,2procentním růstu. Pro příští rok odhad naopak zlepšila z listopadových 1,9 procenta na 2,1 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

Rizika prognózy jsou podle guvernéra ČNB Miroslava Singera vyrovnaná. „Nejistota panuje okolo rozsahu a dopadů rozpočtové konsolidace a chování domácností v oblasti spotřeby a úspor,“ uvedl.

Ministerstvo financí minulý týden ve své nové makroekonomické prognóze rovněž zhoršilo odhad vývoje ekonomiky v letošním roce. Hrubý domácí produkt by měl letos růst jen mírně o 0,1 procenta, ještě v říjnu úřad počítal s růstem o 0,7 procenta. Následně v roce 2014 by mělo nastat ekonomické oživení a ekonomika by měla stoupnout o 1,4 procenta.

Celková inflace se bude podle ČNB i přes významné dopady daňových změn pohybovat poblíž dvouprocentního inflačního cíle. Po odeznění vlivu zvýšení sazeb DPH o procentní bod se na počátku roku 2014 mírně sníží pod cíl.

Kurz koruny bude podle centrální banky z aktuální úrovně velmi mírně posilovat. Proti minulé prognóze nicméně ČNB letos očekává kurz koruny mírně slabší.

Reklama

Výběr článků

Načítám