Hlavní obsah

ČNB s úrokovou sazbou nepohnula

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala úrokové sazby beze změny na rekordně nízké úrovni. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta. Uvedl to mluvčí ČNB Marek Petruš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky

Článek

„Nic jiného se ani nečekalo,“ sdělil analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank. Podle něj se dá očekávat, že hlavní úroková sazba zůstane beze změny až do poloviny roku 2014.

V podobném duchu se vyjádřil i analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit. „Pro to, aby sazby jakkoli vzrostly, není v žádném případě místo. Teoreticky přichází v úvahu pravý opak, tedy posun na absolutní nulu nebo do záporu. Tam se ale banka pravděpodobně nepustí, protože reakce spotřebitelů je v tomto nevyzpytatelná,“ nastínil Kozub.

Znamenalo by to další snižování sazeb na spořících, ale i na běžných účtech. Lidé by pak mohli situaci podle Kozuba vyložit dvěma způsoby – tím žádoucím, že šetřit se teď nevyplatí, a raději peníze utratit, nebo že peníze se těžce zhodnocují a musí šetřit o to více. „Protože je český spotřebitel ryzí pesimista, druhá varianta může být pravdivá,“ doplnil analytik.

Od sazeb ČNB se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Pro podniky jsou nižší úroky výhodnější kvůli levnějším úvěrům na investice a provoz, domácnostem pak přinášejí levnější půjčky na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám