Hlavní obsah

Český vývoz loni rekordní, poprvé překonal tři bilióny korun

Praha

Čeští exportéři si loni připsali nový rekord, když vývoz tuzemských firem v roce 2012 poprvé v historii překonal hranici tří biliónů korun. Na výsledku se ve výraznější míře podílely i vývozy do zemí mimo Evropskou unii.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) byla uspokojující i struktura českého vývozu, ve kterém převládají stroje, dopravní prostředky a další finální výrobky. Výhled na letošní rok je zatím podle MPO značně rozporuplný. Na jedné straně stojí všechny problémy spojené s vývojem v eurozóně a s podstatně sníženou poptávkou, která ovlivňuje klíčové položky českého vývozu, zejména automobilový trh.

„Na straně druhé však přicházejí pozitivní signály naznačující ekonomické oživení v Německu, ve Spojených státech a v Číně, tedy v dalších důležitých centrech pro vývoj globální ekonomiky,“ uvedl náměstek ministra průmyslu Milan Hovorka.

Obrat by mohl přijít v polovině roku

„Rok 2013 bude alespoň v první polovině pro exportéry velmi těžký a očekáváme další pokles objemu exportu,“ uvedl předseda Asociace exportérů Jiří Grund. Při optimistickém scénáři by mohlo podle něj dojít k obratu tohoto trendu v druhé polovině letošního roku, pokud se opět podaří nastartovat poptávku na klíčových trzích, tedy především v eurozóně.

Přebytek zahraničního obchodu Česka byl loni rekordní. Činil 310,8 miliardy korun, což je meziročně o 119,6 miliardy korun lepší výsledek. V samotném prosinci obchodní bilance skončila přebytkem 6,4 miliardy korun, což je meziroční pokles o 0,7 miliardy korun, informoval Český statistický úřad. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám