Hlavní obsah

České stavebnictví se dál propadá

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Další pád zaznamenala tuzemská stavební výroba, když za loňský rok v porovnání s rokem 2011 poklesla o 6,5 procenta. V prosinci se meziročně propadla dokonce o 17,3 procenta, jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Stavební výroba v Česku nadále klesá.

Článek

Pokud se zohlední počet pracovních dnů, tak se stavební výroba v prosinci snížila o 14,1 procenta. Za poslední měsíc loňského roku klesl počet dokončených (o 2,3 procenta) i zahájených bytů (o 5,1 procenta).

Foto: ČTK

Stavební výroba

Meziročně se snížila produkce v pozemním stavitelství o téměř 16 procent a v inženýrském stavitelství dokonce o skoro 22 procent. Stavební úřady také vydaly o sedm procent méně povolení v porovnání s předešlým rokem.

V podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví klesl počet pracovníků o 4,1 procenta. Jejich průměrná měsíční mzda naopak vzrostla o 3,7 procenta na 36 648 korun.

„Stavebnictví je v současnosti jeden z nejhůře postižených oborů. Už několik let se mu nedaří vymanit z krize a prosincový výsledek to jen utvrzuje,“ uvedl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit s tím, že tentokrát byl ale meziroční pokles oboru zcela očekávaný.

Je to dáno prosincem 2011, kdy stavební firmy na poslední chvíli dokončovaly výstavbu bytů, aby nemusely čelit vyšší DPH. Obor tím v roce 2011 uměle vyskočil o 14,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám