Hlavní obsah

Českému průmyslu se nedaří, v prosinci se meziročně propadl o 12 procent

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku za loňský rok poklesla o 1,2 procenta. Za samotný prosinec se průmysl propadl v porovnání se stejným měsícem roku 2011 o 12,5 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na první pohled hrozivý prosincový propad byl částečně ovlivněn výrazně nižším počtem pracovních dnů. Po očištění o kalendářní vlivy objem průmyslové produkce poklesl „jen“ o 5,8 procenta.

Foto: ČTK

Průmyslová výroba

Nepříliš povzbudivá data podtrhují podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta i další ukazatele. Hodnota nových zakázek v prosinci souhrnně poklesla o 11,5 procenta, přičemž ty zahraniční se snížily o 10,5 procenta a tuzemské dokonce o 13,4 procenta.

„Znepokojivý je především propad zakázek u motorových vozidel a výroby strojů a zařízení. Došlo i ke snížení počtu zaměstnanců v průmyslových podnicích a vše podtrhuje pokles tržeb,“ sdělil Novák.

„Začátek loňského roku byl slibný, poslední kvartál však potvrdil, že se situace nevyvíjí dobře, a zatím ani nevidíme signály zlepšení,“ uvedl Petr Smutný ze společnosti PwC ČR, podle nějž celková nálada v odvětví klesá spolu s výsledky jeho největších odběratelů.

Ani německá ekonomika, kam směřuje největší část vývozu českého průmyslu, totiž nedokázala udržet růstová čísla a poslední výsledky eurozóny naznačují, že se dá očekávat těžký rok.

Podle Nováka by se mohl český průmysl vrátit k růstu nejdřív ve druhé polovině letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám