Hlavní obsah

Firmu Dell koupí její zakladatel s investory za téměř 25 miliard dolarů

New York

Slábnoucího amerického výrobce počítačů Dell koupí konsorcium vedené šéfem a zakladatelem firmy Michaelem Dellem a poté stáhne akcie společnosti z burzy. Transakce podpořená skupinou investorů s účastí společností Microsoft a Silver Lake bude mít hodnotu 24,4 miliardy dolarů (zhruba 463 miliard korun) a bude největší svého druhu od poslední ekonomické recese.

Foto: Dell

Ultrabook Dell XPS 13

Článek

Transakce ukončí téměř 25 let historie Dellu jako veřejně obchodované společnosti. Její zakladatel má v úmyslu uskutečnit restrukturalizaci a zásadní obrat ve směřování firmy bez tlaku finančních trhů. Dell zůstane generálním ředitelem a největším akcionářem firmy, v níž má nyní 16 procent.

"Věřím, že tato transakce otevře novou kapitolu pro značku Dell, naše zákazníky i členy týmu," nechal se slyšet podle Sky News sedmačtyřicetiletý Dell, řazený mezi 20 nejbohatších lidí na světě s odhadovaným majetkem zhruba 14 miliard dolarů.

Dell se svou investiční firmou MSD Capital a firma soukromého kapitálu Silver Lake zaplatí 13,65 dolaru za akcii. Přední světový výrobce počítačového softwaru Microsoft k převzetí přispěje úvěrem dvou miliard dolarů a transakci finančně podpoří čtyři banky.

Dell klesl z jedničky na třetí místo

Dell už v roce 2010 podle médií vážně uvažoval o manažerském převzetí firmy. Společnost, která byla kdysi jedničkou na trhu stolních počítačů, v posledních letech trvale ztrácela pozice pod tlakem čínské společnosti Lenovo a domácího konkurenta Hewlett-Packard a klesla na třetí místo.

Hodnota firmy na burze se od loňska do poloviny ledna snížila asi o 40 procent. Po zprávách o plánu převzetí její akcie vzrostly a pohybovaly se mezi očekávanou cenou 13 až 14 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám