Hlavní obsah

Američané loni utratili rekordní peníze za benzín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americké domácnosti utratily v loňském roce za benzín dosud nejvyšší průměrnou částku 2912 dolarů (55 280 korun). Podíl nákladů na pohonné hmoty na hrubých příjmech domácností dosáhl téměř čtyř procent, což byl nejvyšší poměr od počátku 80. let. Oznámil to Úřad pro energetické informace (EIA) při ministerstvu energetiky USA.

Článek

Spotřeba benzínu se sice v posledních dvou desetiletích kvůli úspornějším vozům snížila, to však v dopadech na výdaje domácností na benzín překryl růst cen, konstatoval EIA.

„Procento příjmů domácností vydané na benzín byl nejvyšší za téměř tři desetiletí s výjimkou roku 2008, kdy průměrná domácnost utratila podobný podíl,“ uvedl úřad podle agentury Reuters.

Loňská průměrná hodnota výdajů za benzín překonala dosavadní rekord 2750 dolarů z roku 2008, kdy ceny ropy dočasně vystoupily až k rekordní úrovni téměř 150 dolarů za barel. V posledních dvou letech se průměrná cena ropy pohybovala setrvale kolem 111 dolarů.

Průměrná cena benzínu v amerických městech dosáhla loni 3,70 dolaru za galon (asi 18,40 Kč za litr), což je zhruba dvakrát méně než v Česku, a od roku 2010 stoupla o 30 procent. Vedle růstu cen ropy ke zdražení benzínu v USA přispívalo uzavření několika starších rafinerií na východním pobřeží USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám