Hlavní obsah

Za drogy a prostituci Češi utratí ročně 20 miliard

Právo, Jiří Vavroň

Přestože řada rodin musí obracet každou korunu a příjmy mnoha občanů klesají, za drogy a prostituci podle expertních odhadů utrácíme ročně kolem dvaceti miliard. Za drogy přes 12, za prostituci kolem sedmi miliard.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Odhady počtu příležitostných uživatelů marihuany a hašiše, kteří v roce užili drogu alespoň jednou, dosahují miliónu osob, pervitinu 133 tisíc osob, heroinu 33 tisíc, kokainu 55 tisíc, extáze čtvrt miliónu a LSD 157 tisíc osob.

Problémoví uživatelé jsou obtížně zachytitelní populačními průzkumy, přesto se počet těžkých uživatelů pervitinu pohybuje kolem 28 tisíc, u heroinu okolo šesti tisíc.

V roce 2010 se v Česku spotřebovalo zhruba 18 tun konopných drog, 4,5 tuny pervitinu, 4,7 miliónu tablet extáze, tuna kokainu a 1,3 tuny heroinu.

Další miliardy utratíme za pašovaný či nelegálně vyráběný alkohol. Ten by mohl představovat asi deset procent z celkově zkonzumovaných lihových nápojů.

Vyplývá to z odhadů objemů tzv. nelegální ekonomiky příslušných ministerstev, hygienických stanic, neziskových organizací, odborných průzkumů a Českého statistického úřadu. Výdělky a tržby za sex, drogy či pašovaný alkohol jsou totiž součástí ekonomiky, a proto se objevují i v národních účtech a sleduje je statistika.

Podle odhadů se prostitucí živí kolem 10 až 12 tisíc osob. Cenové relace za sexuální služby se pohybují kolem 2500 korun, cenové rozdíly jsou ale velké podle druhu služby a regionu. K nejlevnějším oblastem, kde si lze koupit sexuální služby, patří Karviná.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Podniků, které poskytují erotické služby, je v Česku kolem 600, v nich pracuje kolem 6000 žen, a dále existuje asi 1750 erotických privátů. Podle odhadů organizace Rozkoš bez rizika je na území ČR denně v pohotovosti kolem 6000 prostitutek s průměrným denním výdělkem 2000 Kč.

Prostituce má samozřejmě svoje náklady, kam patří nákupy oblečení, kosmetiky, zdravotních pomůcek, doprava a nájmy. Náklady představují kolem 30, ale i 45 procent z vybraných peněz. Mezi zákazníky převažují Češi, cizinci představují podle odhadů zhruba 40 procent zákazníků.

Vede marihuana

Nejvíce zneužívané nelegální drogy v Česku v roce 2010 (tedy v roce posledních zpracovaných dat) byly konopné drogy marihuana a hašiš, stimulanty pervitin a kokain, taneční drogy (extáze), opiáty (heroin) a halucinogeny (LSD). V Česku se pěstuje konopí a vyrábí pervitin, který se z republiky i vyváží.

V produkci pervitinu je Česko suverénní jedničkou, ten se nedováží, ale vyrábí pouze v Česku a slouží i jako exportní produkt. Ostatní drogy se nejčastěji dovážejí.

Podle odborných studií spotřebu marihuany kryjeme z 80 procent z tuzemských zdrojů (kolem 15 tun z celkem 18 tun drogy spotřebované). Řada dovezených drog se v zájmu vyšších tržeb v Česku ředí.

Zisky drogových dealerů se pohybují kolem dvou miliard korun. Do Česka míří drogy z několika směrů – z balkánských, jihoamerických či asijských center.

K nelegální ekonomice patří i pašování alkoholu a nelegální nedaněná výroba a podvody s pohonnými hmotami, ze kterých není odváděna spotřební daň z benzínu a nafty.

Některé země výdaje svých občanů za drogy a prostituci nezveřejňují, i když jsou tyto položky sledovány. Od příštího roku by však měly evropské země i tyto údaje zveřejňovat v rámci svých údajů o stavu ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám