Hlavní obsah

Bez práce je pět miliónů Španělů, tvrdí ministerstvo. Statistika mluví o šesti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Počet lidí, kteří jsou ve Španělsku registrovaní jako nezaměstnaní, v lednu proti předchozímu měsíci vzrostl o 2,7 procenta na 4,98 miliónu. Oznámilo to tamní ministerstvo práce. Reálně je to nárůst o 132 055 uchazečů. Španělsko je čtvrtou největší ekonomiku eurozóny, za poslední tři roky už je ale podruhé v hospodářské recesi.

Foto: ČTK/AP

Demonstrace v Madridu. Ilustrační foto

Článek

Údaje ministerstva práce se ale podle agentury Reuters nepovažují za nejspolehlivější indikátor skutečné situace na trhu. Analytici se opírají hlavně o data statistického úřadu. Ten v lednu oznámil, že ve čtvrtém čtvrtletí nemělo práci 5,97 miliónu Španělů a míra nezaměstnanosti dosáhla 26 procent.

Ekonomiku sráží realitní sektor, který byl před globální finanční krizí jejím hlavním motorem. S krizí ale klesl zájem o nemovitosti a bankám se v portfoliu rychle začaly hromadit nedobytné úvěry. Stav bankovního sektoru je teď jednou z hlavních příčin hospodářských problémů.

Míra nezaměstnanosti v eurozóně podle statistického úřadu Eurostat v prosinci činila 11,7 procenta, což je rekord. Proti listopadu se ale nezměnila, ačkoliv část analytiků počítala s jejím dalším růstem. Ve Španělsku byla nezaměstnanost na 26,1 procenta, nejvyšší mělo Řecko, kde byla 26,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám