Hlavní obsah

Pracovní trh v Česku se otevře pro cizince z více států

– Praha

Pracovní trh v Česku se víc otevře cizincům, zvýší se počet zemí, jejichž občané budou moct žádat o zelené karty, tedy o povolení k pobytu a zaměstnání. Informovala o tom Česká televize (ČT).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do nynějška o zelené karty mohli usilovat lidé z 12 zemí, v budoucnu dostanou šanci v dalších 52 státech včetně asijských. Rozšířený seznam zemí pro zelené karty začne platit pravděpodobně od února 2013. O dalších změnách se podle televize bude jednat příští rok.

Lidé z vybraných zemí mimo Evropskou unii mají možnost získat volné místo tehdy, pokud ho nikdo z EU nevezme do měsíce. Od roku 2009, kdy Česko začalo zelené karty vydávat, nabídku využilo zhruba čtyři sta cizinců.

Těžko předjímat, zda bude s rozšířením počtu států o zelené karty větší zájem, řekla televizi mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová. "Každopádně se dá říct, že počet volných míst, která lze využít pro zelené karty, tak postupně stoupá," dodala.

Kritici z řad zaměstnavatelů namítají, že dostat do Česka někoho na zelenou kartu je příliš složité a v praxi to moc nefunguje, uvedla ČT. "Tak, jak je to dneska postavené, je to příliš zdlouhavé, je to velký problém pro firmy z hlediska časové a administrativní náročnosti," řekl ČT generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška. Podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky je problém v nezájmu ze strany cizinců i zaměstnavatelů a nynější ekonomické krizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám