Hlavní obsah

Míra nezaměstnanosti v USA stoupla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech za leden vzrostla na 7,9 procenta oproti prosincovým 7,8 procenta. Uvedlo to americké ministerstvo práce. Ekonomika nicméně vytvořila 157 000 nových pracovních míst.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V prosinci a listopadu navíc podle revidovaných údajů vzniklo o 127 000 pracovních míst více, než ministerstvo původně oznámilo. Analytici předpokládali, že míra nezaměstnanosti v lednu zůstane beze změny na 7,8 procenta a že vznikne 160 000 nových míst.

Americká ekonomika loni vytvářela v průměru zhruba 181 000 nových pracovních míst měsíčně. Podle analytiků je zapotřebí, aby tvorba pracovních míst přesahovala 250 000 měsíčně, napsala agentura Reuters.

Podle ministerstva se zvýšil počet nových míst v maloobchodu, stavebnictví, zdravotnictví a velkoobchodu, naopak pokles zaznamenala doprava a skladování.

Ministerstvo obchodu ve středu oznámilo, že ekonomika Spojených států ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku překvapivě klesla o 0,1 procenta. Zaznamenala tak první pokles za 3,5 roku, a to zejména kvůli snížení výdajů na obranu. V celém loňském roce nicméně hospodářský růst zrychlil na 2,2 procenta z předloňských 1,8 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám