Hlavní obsah

Účetní firmy jsou hrdé na pomoc při gigantických daňových únicích

Londýn

Čtyři velké nadnárodní účetní a poradenské firmy působící ve Velké Británii - KPMG, PricewaterhouseCoopers (PwC), Ernst&Young a Deloitte - pomohly svým klientům vyhnout se placení daní v celkové výši asi dvou miliard liber ročně. Všechny uvedly, že jsou na svou práci hrdé, což pobouřilo labouristickou poslankyni Margaret Hodgeovou, která stojí v čele parlamentního výboru pro veřejné finance, uvedl list Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce šokující výroky pronesl zástupce PwC

Článek

Šéfové daňových odborů zmíněných firem byli ve čtvrtek pozvání před parlamentní komisi výboru pro veřejné finance kvůli tomu, jak nízké daně platily nadnárodní společnosti Starbucks, Amazon a Google.

Šéf daňového oddělení PwC Kevin Nicholson postup společnosti hájil: „Poskytujeme našim klientům ty nejlepší rady, jaké jim dát můžeme. Na tom nevidím nic špatného. Podle Hodgeové ale činnost PwC „zapáchá“

Nicholson připustil, že nabízejí postupy, které mohou být ve třech čtvrtinách případů později shledány jako nezákonné.

Hodgeová to označila za „šokující".

Vyšetřování také ukázalo, že čtyři zmíněné firmy mají mimo jiné na 200 kanceláří ve Švýcarsku a v daňových rájích (např. na Kajmanských ostrovech).

Vyšlo také najevo, že tyto společnosti vyslaly své lidi na daňové úřady a ministerstvo financí. Po návratu do mateřských firem pak pomáhali vyhledávat skuliny v daňových nařízeních.

Šéf oddělení pro daně u Deloitte Bill Dodwell k tomu řekl: „Pomáháme, aby daňový systém fungoval.“ Podobná slova volila i Jane McCormicková z KPMG: „Naším hlavním zájmem je pomoci našim klientům, aby zaplatili své daně.“ Poslankyně to označila za „směšné“.

Cameron požaduje zásah

Před vyhýbáním se daním varoval už minulý týden na ekonomickém fóru v Davosu i britský premiér David Cameron. „Některé formy vyhýbání se placení daní začínají být tak agresivní, že si myslím, že je správné říci, že to vyvolává otázky o etice.“ Varoval, že až bude Británie předsedat skupině G8, využije toho k zásahu proti vyhýbání se daňové povinnosti.

Firmy ale popřely, že by postupovaly agresivně, zmínily, že by se mělo rozlišovat mezi daňovými úniky, které jsou nezákonné a na nichž se nepodílejí, a vyhýbání se (placení daní), kdy se „jen“ hledají skuliny v zákonech.

Reklama

Výběr článků

Načítám