Hlavní obsah

Oživování ekonomiky bude letos pomalejší, přiznalo ministerstvo

– Praha
Novinky, pit

Oživování tuzemské ekonomiky bude v letošním roce velmi pozvolné. Hrubý domácí produkt (HDP) by tak měl v meziročním srovnání stoupnout pouze o 0,1 procenta. Uvedlo to ministerstvo financí (MF) ve své nejnovější makroekonomické prognóze.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

Ministerstvo tak pozměnilo své předchozí odhady, když ještě loni v říjnu počítalo s růstem o 0,7 procenta. Z prognózy dále vyplývá, že se česká ekonomika pravděpodobně v průběhu celého roku 2012 nacházela v mělké recesi.

„Ekonomika bude v roce 2013 nadále tažena přebytkem výkonové bilance, kladný příspěvek čistých vývozů by ale měl být téměř vyvážen záporným příspěvkem hrubých domácích výdajů,“ uvedlo ministerstvo.

Letos by měla inflace poklesnout z 3,3 na 2,1 procenta, v roce 2014 by pak měla dále klesnout na 1,8 procenta. „V obou letech by se tedy měla pohybovat v blízkosti inflačního cíle České národní banky,“ připomnělo ministerstvo.

Ministerstvo očekává pro letošek i pro příští rok nárůst míry nezaměstnanosti. Růst objemu mezd a platů by v tomto roce mohl dosáhnout 1,9 procenta.

„Zdůrazňujeme, že rizika predikce jsou nadále vychýlena směrem dolů. Vedle dalšího vývoje krize v eurozóně představuje riziko i nízká úroveň důvěry v české ekonomice,“ zakončilo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám