Hlavní obsah

Úřad přeruší řízení na povolení dostavby Temelína, chce další dokumenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) přeruší správní řízení o povolení stavby nových bloků Jaderné elektrárny Temelín kvůli doplnění licenční dokumentace. Úřad tak nerozhodne v zákonem stanovených čtyřech měsících. Předsedkyně úřadu Dana Drábová očekává, že SÚJB vydá verdikt do konce letošního roku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně SÚJB Dana Drábová

Článek

„Máme na rozhodnutí správní lhůtu, a to čtyři měsíce. Ale do čtyř měsíců to nebude. Už teď víme, že ta licenční dokumentace bude vyžadovat doplnění. Takže řízení bude přerušeno,“ uvedla Drábová. Dodala, že takové licenční posuzování trvá ve světě většinou tři čtvrtě roku až rok.

ČEZ požádal SÚJB o povolení pro stavbu dvou nových jaderných bloků v Temelíně loni v listopadu. Proces povolení je správním řízením a SÚJB má právo jej kdykoli přerušit a požádat o doplnění požadovaných údajů.

Úřad podle Drábové zatím nenalezl devět nových pracovníků, kteří by se měli zúčastnit licencování dostavby Temelína. Úřad kvůli tomu získal do letošního rozpočtu několik miliónů na platy.

Posouzení umístění nových bloků dokáže úřad podle Drábové udělat s podporou externích spolupracovníků. „Ale až přijde na posuzování vybraného projektu, tak to už bude věc, kdy budeme muset mít některé znalosti v domě,“ uvedla. Situace prý začíná být naléhavá, i když ne zatím kritická.

Reklama

Výběr článků

Načítám