Hlavní obsah

Produkce medu loni klesla o třetinu

Praha

Zejména kvůli neúrodě tmavého lesního medu se produkce medu v Česku loni snížila o třetinu na 7300 tun. Z dlouhodobého hlediska byla loňská produkce průměrná, protože úroda v roce 2011 byla historicky rekordní, uvedl Miloslav Peroutka z Českého svazu včelařů (ČSV).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Se slabší sklizní podle Peroutky souvisí také úbytek včelstev, kterých loni na podzim včelaři zazimovali 541 000, zhruba o 25 000 méně než o rok dříve. Přes mírný úbytek jsou stavy včelstev takřka o pětinu vyšší než po epidemii nemoci varroáza, jež domácí chovy v roce 2008 zdecimovala. V minulosti však čeští včelaři chovali až 800 000 včel.

Nižší produkce nemá podle Peroutky zásadnější vliv na ceny medu. Světlý med se prodává za cenu kolem 130 korun za litr, tmavý medovicový med stojí kolem 150 korun.

Spotřeba medu v Česku v posledních letech mírně roste. Podle údajů Českého statistického úřadu v roce 2011 stoupla o desetinu na 0,8 kilogramu na osobu. Na rozdíl od jiných států EU je Česko zpravidla schopno pokrýt poptávku po medu produkcí domácích včelařů.

Počet včelařů loni meziročně vzrostl zhruba o tři stovky na 49 700. Tento rostoucí trend začal v roce 2009, co předtím 20 let včelařů ubývalo. Jedním z důvodů opětovného zájmu o včelařství jsou dotace z EU i krajských rozpočtů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám