Hlavní obsah

Antimonopolní úřad zatrhl vnitru plány

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s obří zakázkou za 4,5 miliardy korun na jednotný komunikační systém veřejné správy zatrhl antimonopolní úřad podle zjištění Práva těsně před Vánocemi výběr dodavatele internetu a volání pro úředníky prostřednictvím centrálních elektronických aukcí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Stát tak přijde o stovky miliónů korun. Než se totiž podaří aukce znovu rozjet podle požadavků antimonopolního úřadu, zůstanou v platnosti výrazně méně výhodné kontrakty s dosavadními dodavateli.

Původně měly aukce proběhnout v těchto dnech, po rozhodnutí úřadu bude ale zpoždění minimálně v řádu několika měsíců.

„Předpokládali jsme úspory minimálně ve výši třicet procent původní ceny. Oddálení povede k tomu, že veřejná správa bude další měsíce nakupovat za mnohem vyšší ceny, než by bylo nutné,“ řekl Právu mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Příliš krátké lhůty

Antimonopolní úřad nařídil vnitru pozastavit zadávací řízení, když vyhověl stížnosti jednoho z účastníků tendru na příliš krátké lhůty při technické realizaci zakázky. Resort chce podle Nováka co nejdříve úřadu vyhovět tak, aby se mohlo v soutěži pokračovat.

V historii České republiky má jít o vůbec největší zakázku, která se bude zadávat centrálně pomocí aukce. Okruh potenciálních dodavatelů je otevřený a další zájemci tak do něj mohou přistupovat i v průběhu řízení.

Nyní je do projektu jednotného komunikačního systému veřejné správy připojeno zhruba 400 úřadů a institucí. Ještě před rokem to přitom vypadalo spíše na krach celého projektu.

Vnitro pod vedením bývalého ministra a šéfa Věcí veřejných Radka Johna totiž nejdříve tak dlouho váhalo s vypsáním tendru na nové rámcové smlouvy, až muselo hrozící kolaps úředních telefonů a e-mailů hasit dočasným prodloužením kontraktů, které vypršely loni v březnu.

Jenže smlouvy jakékoliv prodloužení vylučovaly a antimonopolní úřad je proto později zrušil. Vnitro už pod vedením současného ministra Jana Kubiceho pak muselo na základě výběrových řízení vypisovat přechodné provizorní smlouvy a jednotlivé úřady se začaly od projektu společného internetu a komunikačních služeb odvracet.

Vlastní soutěž si tak zorganizoval například Český statistický úřad.

Ve hře ostatně ještě loni byla podle informací Práva i varianta, že se celý projekt zruší a všechny úřady budou postupovat při objednávání datových i hlasových služeb na vlastní pěst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám