Hlavní obsah

Exxon sesadil Apple z pozice nejhodnotnější firmy světa

– New York

Americký ropný koncern Exxon Mobil v pátek sesadil společnost Apple z pozice nejhodnotnější firmy světa a po roce se vrátil na nejvyšší příčku. Akcie přední světové technologické firmy pokračovaly v poklesu, protože investoři mají po posledních výsledcích Applu obavy ze ztráty jeho dominance na trhu chytrých telefonů a z oslabení jeho inovační schopnosti.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Exxon Mobil je americká ropná společnost.

Článek

Kurz akcií Applu kolem 19. hodiny SEČ klesl o 2,7 procenta na zhruba 438 dolarů a tržní kapitalizace společnosti se podle výpočtu agentury Reuters dostala na 411,4 miliardy dolarů (7,8 biliónu Kč).

Akcie Exxonu, které se dlouhodobě pohybují mnohem mírněji než akcie technologických firem, v té době posílily o 0,3 procenta a tržní hodnota společnosti činila 417,6 miliardy dolarů.

Apple nahradil Exxon v čele žebříčku firem s nejvyšší hodnotou na světě poprvé v létě 2011 a definitivně ke konci loňského ledna. Kurz jeho akcií se loni 19. září dostal na své maximum nad 700 dolary, což zvedlo tržní hodnotu společnosti na 658 miliard dolarů. Od té doby hodnota firmy klesla o asi 250 miliard dolarů, což odpovídá hodnotě druhého největšího amerického ropného koncernu Chevron.

Akcie Applu propadly

Ve čtvrtek se akcie Applu propadly o více než 12 procent, zaznamenaly nejhlubší ztrátu od září 2008 a firma ze své tržní hodnoty ztratila asi 50 miliard dolarů. Trh reagoval na nepříznivý prodej telefonů iPhone v posledním čtvrtletí spolu se slabým výhledem. Apple nenaplnil odhady celkových tržeb už třetí čtvrtletí po sobě a investoři se obávají, že bez nových produktů se to nezlepší.

Firma, která je stále považovaná za ztělesnění inovací, přišla s novým typem produktu naposledy v roce 2010. Tehdy ještě za života svého legendárního šéfa Steva Jobse uvedla na trh tablet iPad, který vytvořil celý nový tržní segment. Někteří analytici vyjadřují pochybnosti o tom, zda může Apple pokračovat v růstu pouze pomocí nových verzí dosavadních přístrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám