Hlavní obsah

Ekonomika eurozóny by měla letos oživit, míní šéf ECB

– Davos
Novinky, pit

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi očekává, že ekonomika 17členné eurozóny začne viditelně oživovat ve druhé polovině letošního roku. Draghi to uvedl ve svém projevu na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Šéf ECB Mario Draghi

Článek

Draghi mimo jiné hovořil o tom, že v posledních měsících došlo ke značnému zlepšení na evropských finančních trzích, nicméně bude ještě nějakou dobu trvat, než se tato skutečnost projeví v reálné ekonomice.

„Míra ekonomické aktivity je v procesu stabilizace stále na velmi nízkých úrovních,“ připomněl Draghi s tím, že oživení by mělo nastat v druhé polovině roku.

Minulý měsíc ECB nastínila vývoj ekonomiky eurozóny, která by se měla letos pohybovat od -0,9 procenta do kladných 0,4 procenta, připomněl server BBC. Draghi rovněž uvedl, že je ještě brzy na zhodnocení, zda loňská opatření přijatá ECB a týkající se snížení likvidity na problematických trzích byla úspěšná.

Šéf ECB taktéž ocenil vlády členských států eurozóny za „mimořádný pokrok“, který učinily v souvislosti s fiskální konsolidací a strukturálními reformami. „Fiskální konsolidace byla nevyhnutelná,“ dodal.

V této souvislosti se vlády Řecka, Španělska a dalších zemí potýkaly s masivními protesty a nepokoji, jak snižovaly výdaje a zvyšovaly daňové zatížení, aby srazily rozpočtové schodky a obnovily důvěru investorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám