Hlavní obsah

Samsung má rekordní zisk, zvyšuje náskok před Applem

– Soul

Jihokorejský koncern Samsung Electronics hospodařil ve čtvrtém čtvrtletí s čistým ziskem 7,04 biliónu wonů (asi 126,3 miliardy Kč). To je meziroční nárůst o 76 procent. Mobilní divize, která je pro Samsung klíčová, zisk podle sdělení firmy více než zdvojnásobila. Potvrzuje se tak, že Samsung dál zvyšuje náskok před svým úhlavním rivalem, americkou společností Apple.

Foto: ČTK/AP

Jihokorejský koncern Samsung Electronics meziročně navýšil čistý zisk o 76 procent.

Článek

Provozní zisk, který je přesnějším měřítkem úspěšnosti firmy, se zvýšil dokonce o 89 procent, a vystoupil tak na nový rekord 8,84 biliónu wonů (asi 158,7 miliardy Kč). Tržby vzrostly o 19 procent na 56,06 biliónu wonů (zhruba jeden bilión Kč).

Divize mobilních přístrojů, která vyrábí i smartphony a počítačové tablety, zisk více než zdvojnásobila na 5,44 biliónu wonů (asi 97,6 miliardy Kč). Pomohla k tomu širší nabídka smartphonů, od nejlevnějších až po ty nejdražší. Tato divize se na celkovém zisku firmy podílela asi z 62 procent, před rokem to bylo asi 55 procent.

Samsung nezveřejňuje počet prodaných smartphonů, analytici ale odhadují, že jich ve čtvrtletí prodal asi 63 miliónů. Konkurenční Apple tento týden sdělil, že v minulém čtvrtletí odeslal prodejcům 47,8 miliónu smartphonů iPhone, což byl sice rekord, zároveň to ale byl horší výsledek, než čekali analytici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám