Hlavní obsah

U Plzně vyroste moderní spalovna, projekt za miliardy schválilo město

Právo, Ivan Blažek

V Chotíkově u Plzně vyroste moderní spalovna komunálního odpadu. Projektu za dvě miliardy korun dali ve čtvrtek 24. ledna zelenou plzeňští zastupitelé. Investorem kontroverzní, ale elegantní stavby, která bude více než průmyslový závod připomínat futuristickou sportovní či kulturní halu, je městská firma Plzeňská teplárenská.

Foto: Archiv, Právo

Kulturní centrum? Nikoliv. Tak má vypadat nová spalovna u Plzně podle vizualizace projektu.

Článek

„Nyní rozhodneme o vítězi výběrového řízení a do konce února s ním podepíšeme smlouvu,“ sdělil generální ředitel teplárny Tomáš Drápela. Do tendru se přihlásili tři zájemci, nejlevnější a tedy i téměř jistě vítěznou nabídku učinilo s cenou 1,953 miliardy korun konsorcium složené z firem ČKD Praha DIZ, německé společnosti Martin a rakouské Zauner Austria. Původní cenové odhady se pohybovaly kolem 2,5 miliardy korun. Zhruba čtvrtinu nákladů by mohla zaplatit unie, o dotaci ale ještě není rozhodnuto. „Stavět budeme i bez ní,“ uvedl Drápela.

Investor chce získat pravomocné stavební povolení v polovině března. „V dubnu bychom pak poprvé kopli do země,“ podotkl Drápela.

Aktivisté v pohotovosti

Proti spalovně, která má proměnit v teplo a elektřinu téměř sto tisíc tun komunálního odpadu ročně, ale brojí několik občanských sdružení.

„Když se někde spálí devadesát pět tisíc tun odpadu za rok, bude v této lokalitě i v okolí značně zhoršené ovzduší, včetně znečištění celého okolí, zvýší se doprava, hluk i prašnost,“ upozornilo zastupitele v otevřeném dopise Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkova. „Jsme odhodláni za využití všech právních prostředků zabránit výstavbě tohoto zcela nesmyslného zařízení. Nic jiného nám ani nezbývá, chceme-li žít a přežít v Chotíkově,“ stojí ve zmíněném apelu.

Podle Drápely ale mohou aktivisté projekt nanejvýš zdržet a prodražit, nikoliv zastavit. Aby investor nepřišel o případnou dotaci, musel by spalovnu spustit do konce roku 2015.

Stavba má vyrůst na místě dnešní skládky a projekt úspěšně prošel posuzováním vlivů na životní prostředí. Lidé z Chotíkova o spalovně za humny už rozhodovali i v referendu - a to nakonec vyznělo v její prospěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám