Hlavní obsah

Apple vykázal zisk 13 miliard dolarů, akcie firmy ale výrazně ztratily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Americká technologická společnost Apple ve středu sice ohlásila stabilní čistý zisk za poslední čtvrtletí loňského roku 13,1 miliardy dolarů a rekordní prodeje přístrojů iPhone a iPad, nicméně čísla zaostala za očekáváním. Akcie firmy vzápětí oslabily, podle agentury Reuters se propadly o více než deset procent po uzavření obchodování na newyorské burze.

Foto: Reuters

iPad Mini

Článek

V důležitém čtvrtletí, které zahrnuje i vánoční prodeje, Apple prodal 47,8 miliónu telefonů iPhone a 22,9 miliónu tabletů iPad, což představovalo meziroční růst o 29, respektive o 49 procent. Analytici však podle AP počítali, že firma obou klíčových produktů prodá o milión více.

Čistý zisk v období od října do prosince činil 13,1 miliardy dolarů (asi 260 miliardy korun). Tržby dosáhly 54,5 miliardy dolarů, což sice bylo o 18 procent více než loni stejnou dobou, ale analytici čekali ještě více, 55 miliard.

Před zveřejněním výsledků analytici začali odhady snižovat, protože se objevily spekulace, že Apple začal rušit objednávky na některé komponenty k iPhonům. Ten se na tržbách firmy podílí asi z jedné poloviny. Skutečné tržby tak nenaplnily ani snížené odhady.

Akcie šly rychle dolů

Apple nenaplnil odhady analytiků už třetím čtvrtletím v řadě. Na trhu se tak začíná spekulovat, že firma postupně ztrácí nadvládu v tomto segmentu trhu. Navíc firma nastínila nepříznivý výhled prodeje.

Apple výsledky hospodaření zveřejnil ve středu po skončení obchodování v USA. Na trhu Nasdaq jeho akcie spadly o 9,8 procenta pod 464 dolarů. Tržní hodnota nejcennější veřejně obchodované firmy v USA tak rázem klesla o 50 miliard dolarů. To odpovídá tržní hodnotě počítačových firem Hewlett-Packard a Dell dohromady.

Před čtvrtečním otevřením burzy ve Frankfurtu zde ztrácely akcie Applu kolem 11 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám