Hlavní obsah

Slabý vývoz do EU a Číny poslal Japonsko do rekordního schodku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko vykázalo za loňský rok rekordní obchodní deficit ve výši 6,93 biliónu jenů (zhruba 1,5 biliónu korun). Důvodem je pokles exportu do Evropské unie a Číny a růst nákladů na dovoz energie a surovin. Předběžné údaje zveřejnilo japonské ministerstvo financí.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Tokio. Ilustrační foto

Článek

Schodek vzrostl o 170 procent z 2,56 biliónu jenů v roce 2011. Export se propadl o 5,8 procenta, zatímco import se zvýšil o 1,9 procenta. Japonský vývoz je pod tlakem kvůli negativním dopadům dluhové krize na poptávku v Evropě a diplomatickým sporům s Čínou.

Export do EU se loni propadl o téměř 15 procent a vývoz do Číny se snížil o téměř 11 procent. Export do Severní Ameriky však stoupl téměř o 15 procent, napsala agentura AP.

Analytici očekávají, že japonský export i celá ekonomika budou postupně oživovat díky růstu globální poptávky. K oživení by měl přispět také pokles domácí měny v důsledku uvolňování měnové politiky japonskou centrální bankou.

Ta tento týden oznámila, že ve snaze podpořit domácí ekonomiku zdvojnásobí svůj inflační cíl na dvě procenta a v příštím roce zahájí neomezené nákupy dluhopisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám